Automate your Marketing
with Womplify




 
HAFIDZKAMARUDDIN aka hpp™ photoblog

By: hafidz kamaruddin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 4-Feb-2009 20:41 Email | Share | | Bookmark
FP VS WP

"kalau bukan kerana isu fotopages berasal dari israel pun aku mmg dah plan nak berpindah ke wordpress tahun 2009 ni, tp aku x tinggalkan fp ni 100%, aku akan still update fp each time aku upload entry baru kat wordpress, mulai 2009 hafidzkamaruddin.wordpress.com akan jadi official photoblog aku."


akhir2 ni isu fotopages berasal/kepunyaan orang israel berbangkit kembali, isu ni dah lama timbul tp isu ni jadi panas sejak israel menyerang bumi palestin yang menyebabkan beribu2 menjadi mangsa keganasan mereka yang terdiri dari orang awam, wanita serta kanak2 yang tidak berdosa, rentetan kejadian ini warga dunia khususnya negara2 islam bertindak memboikot produk2 keluaran israel, fotopages juga tidak berkecuali.....aku sebagai pengguna fotopages sejak tahun 2006 turut merasakan bahang dan tempias isu ni, ramai yang telah bertukar kepada blog seperti blogspot dan wordpress, aku sebenarnya clueless ttg isu ni, x tahu nak respon camne, awal tahun ni ada yang suruh aku terus pindah ke wordpress, sebenarnya aku dah ada wordpress since 2008 cuma aku jarang2 update kat sana, aku lagi suka update kat fp, sebab seronok, ramai muse2 aku dalam photography aku kenal through fp, b4 hafidzkamaruddin.fotopages.com aku pakai hapeap.fotopages.com kejap, tp aku delete entry kat situ after aku guna fp ni, sebabnya aku nak pakai nama betul aku, nak komersilkan la konon, hehee, aku kenal fp sebelum aku kenal dslr, dulu aku pakai bapak aku punya digital camera casio yang setebal 4 kali sabun feb, pastu aku beralih pada sony T30, pinjam kat abang aku, amin, dengan sony T30 tu lah aku dapat 'upah' pertama aku after ambil gamba convo kak anne, kakak kat tempat aku praktikal dulu, aku x mintak upah pun, dia yang bg, thx kak anne!, sampai sanggup ponteng praktikal, hehehee, padahal mmg slelalu ponteng pun, tp mmg best, pengalaman..., masa tu angle main hentam je, skill pun xde, hahahaa, dipendekkan cerita fp menyaksikan perkembangan aku dalam photography dan juga wedding photography selama hampir 3 tahun...suka, duka, naik, jatuh...kadang2 kt fp gak tpt aku bercerita ttg diri aku ataupun family, ramai manusia2 berbakat yang aku kenal sepanjang hampir 3 tahun ni, walaupun sesetengah tu x pernah jumpa langsung tp rasa mcm dah lama kenal, mmg berat rasanya nak buat keputusan samada nak tinggalkan fotopages ni ataupun tidak, tp aku rasa tahun 2009 ni masa yang paling tepat utk aku berhijrah kepada wordpress, kalau bukan kerana isu fotopages berasal dari israel pun aku mmg dah plan nak berpindah ke wordpress tahun 2009 ni, tp aku x tinggalkan fp ni 100%, aku akan still update fp each time aku upload entry baru kat wordpress, mulai 2009 hafidzkamaruddin.wordpress.com akan jadi official photoblog aku.

tempat jatuh lagikan dikenang...
inikan pula tempat bermain...





Monday, 19-Jan-2009 05:57 Email | Share | | Bookmark
entry terawal dan terakhir?










Assalamualaikum semua,

hpp ho!

lama aku x hppdate nih, malas nih, pe nak jadi nih?...bukan malas, 2 bulan lepas aku ada 2 job sendiri yang memerlukan aku membuat 2 custom album, sakit kepala gak buat custom album nih, walaupun agak slow at 1st, tp aku berjaya 'push' diri aku, maka lahirlah 2 baby aku, 1st time beb!, tp sempat gak aku curi2 hppdate, bukan x hppdate langsung, kali ni wedding Razwan+Azliha, aku cover malam berinai n sanding, yang lainnya wedding kali ni majlis dorang sekali dengan majlis marhaban n majlis khatam Al-Quran, pengalaman baru tuk aku, mmg best, bersemangat betul ahli qariah kat situ melaungkan kalimah2 suci, diulangi...bersemangat, seronok aku tgk, majlis memang meriah, satu taman keluar bergotong-royong, beruntung Razwan+Azliha, thx pada adik pengantin, epul sebab hire aku, thx gak kat farid badarul carikan job utk aku, u my man dude!, tuk Razwan+Azliha diucapkan Selamat Pengantin Baru, semoga berkekalan hingga ke anak cucu

HAFIDZKAMARUDDIN aka hpp
+6012 217 7381
afiidzz@yahoo.com


Thursday, 25-Dec-2008 14:28 Email | Share | | Bookmark
kerja-travel-hobi

ombaknya besar...

pasirnya putih...

angin sepoi2 bahasa...



tapi apakan daya...

sebagai menutup tahun 2008 ni, last 2 weeks aku berpeluang pergi ke Cherating, bukan utk bercuti tapi utk bekerja, kerja pe lagi, shoot wedding la, aku rasa lucky gila, b4 this aku x pernah sampai lagi ke cherating, yang aku tahu cherating ni kira antara tempat famous utk surf, perjalanan melalui highway karak dan highway pantai timur mengambil masa 3 jam lebih, hingway karak agak scary di malam hari, ni 2nd time aku drive kt karak, masa 1st time dulu siang, xde problem sgt, bile malam kenalah xtra carefull, tambah lagi 'night vision' aku x brp baik sgt, kene lah pakai spec, lagu dr cd afgan yang baru aku beli menjadi peneman sepanjang perjalanan, sesekali disahut dengan dengkuran dari seat belakang, nasib baik ada co-pilot yang solid, ade teman berborak, sbnrnya aku mmg minat aktiviti travel2 nih, leh tgk cara hidup orang lain, tambahkan pengalaman dan leh bukak fikiran kita, cuma jarang ada kesempatan je, tahun ni sejak aktif dgn wedding photography byk kali gak aku ke luar negeri, johor plg byk, 4 kali rasanya, walaupun tujuan utama tuk bekerja tp ada gak feel 'travel' sikit2, lagipun kerja aku ni xleh presure2, kene rilex n happy tp still kene alert, tu yang bestnye bila hobi dijadikan kerja, tp xleh ambil mudah gak, kena sentiasa belajar utk solidkan prestasi, hehehee, barulah dapat shot2 champion!


akan datang, Aisyah+Saufy, Kemaman, Terengganu

-------------------------------------------------------------------------










back 2 wedding entry, lama x hppdate ni, kali ni job sendiri kat kuala selangor, amy n epy, epy ni member pada member aku, farid badarul pemilik d80 tuh, act epy ni satu poli ngan aku dulu tp dia kelas lain, aku cover wedding dia dari nikah sampai sanding, sepanjang aku shoot wedding dorang aku asik salah panggil nama je, epy aku panggil emy, emy aku panggil epy, hahahha, nama nk dekat2, yg best wedding kali ni potraiture aku wat kat stesen bas kuala selangor, shoot dalam bas lama, dulu aku pernah naik bas tu kalo nak balik klang, masa belum bawak mr atoz, nasib baik amy n epy sporting walaupun ramai yg lalu lalang kat situ...to amy n epy, congratulation guys, esok dapat anak leh la ltk nama lebih kurang dgn nama korang gak, hehehe


Quote:
semalam 24 haribulan my tok wan, adik kepada my arwah nenek meninggal dunia pada umur 83 tahun, sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarhamah semoga roh beliau ditempatkan bersama-sama hambaNya yang soleh dan solehah, Amin...



*masa tgh wat entry ni tetiba my sister, ayuni datang bawak air ala2 starbuck, bolehla...sedap gak, siap ada whipped cream lagi, dia tgh try resipi baru kot, kata nak jd chef...thx, sayang gak ko kat alang kan, heheee

HAFIDZKAMARUDDIN aka hpp
+6012 217 7381
afiidzz@yahoo.com


Wednesday, 10-Dec-2008 17:44 Email | Share | | Bookmark
another HERO was born!...welcome to the club 03!

Alhamdulilah khamis lepas which is on 6th December, my kakak ipar selamat melahirkan LAGI SEORANG BAYI LELAKI yang sangatlah comel, nama dia Muhammad Akif, b4 lahir lagi da bagi nama sebab dah tau dapat baby boy...

tp yang aku kesal...

erm...

errrrrrr...


act due date for the delivery is on Christmas, 25th December...2, 3 days b4 baby lahir aku ade cakap ngan kak ayu...


"xyah tunggu krismas la, lagi 2,3 hari je..."


betul tekaan aku, 2, 3 hari pastu Muhammad Akif lahir....

tp yang aku kesal...

erm...

errrrrrr...


petang jumaat lepas which is on 5th December tiba2 my mom call...


"malam ni alang pergi mana2 x?" tanya ibu ringkas dan terburu-buru

"x gi mana2, kenapa?" jawab aku tertanya2....seakan terhidu sesuatu...

"xde ape2...ibu buat makan2 sikit, ajak atok, ibu masak udang" jawab ibu dgn lebih terburu-buru


setelah menghabiskan perbualan, aku gelak kecil seketika, kemat-kemut hidung aku dibuatnya...

bg meng'confirm'kan syak wasangka tadi, petang tu aku pergi kedapur, lalu aku terus bukak peti ais...TIDAK SYAK LAGI!!!, aku tertawa kecil dan dgn pantas aku tutup peti ais dan beredar.....hahahahahaaa, segalanya dah terlalu jelas, tp aku buat donno je...

malam tu lepas maghrib, atok n alang jamik's family(my mom's sister) pun sampai, my atok mmg stay with alang jamik, then family uda ngan ucu pun sampai gak...seperti biasa, my mom mmg superb bab masak2 ni, mcm2 dia masak malam tu, kari kepala ikan, ikan terubuk bakar, udang galah masam-manis, kerang rebus n sayur meranti rebus...kalo x salah la...mmg sedap dia masak, mengalahkan hotel 7 bintang, heheheh, after habis makan mcm biasa la, ada yang borak2 n ada yang tengok tv.....aku dapat rasakan saatnya makin hampir.....aku pun buat2 tgk tv ngan atok kat hall depan, tiba2.....


"alang...ibu panggil" my sis, Ayuni bersuara...


skip this part 1st...


malam tu, lepas semua orang dah balik, dalam pukul 10.30 kak ayu mula sakit2 nak bersalin, my mom siap rebuskan telur utk dia, dia cakap utk senang nak bersalin nanti, dalam pukul 11 my brother, along hantar kak ayu pg hospital.....


"lagi sejam je lagi, ada peluang lagi ni..." kata aku dalam hati


minit berganti minit, jam berganti jam, xde berita pun...

esoknya dalam pukul 3 lebih dapat sms dari along.....




Alhamdulillah, petang tu kitaorang pergi melawat baby kat hospital, comel n sepet mcm abg dia, akid, rambut lebat x macam abg dia dulu, bibir duplicate bibir bapak dia, bibir terjongket, hahahhahaaa

tp yang aku kesal...

erm...

errrrrrr...


KENAPATAKLIMAHARIBULANDUABELAS???.....

aku rasa korang dah leh agak kan cite aku kat atas tu, penat otak aku mengarang, hehehe, tahniah to along n kak ayu for the 2nd hero...lambat satu hari je, kalo x dah sama dah birthday, hehehe, thx pada semua yang merancang my surprise birthday party...party ke? hahahahaha, especially to ibu for the super duper delicious lauk pauk that night, kak ayu for the cake n ayuni coz bgtau atok hari tu my birthday, dapat lah wang saku sikit, weeeeeeee, nanti birthday ko alang bgtau atok lak, thx gak kat along for the wang saku, yang lain2 tu bile nak bagi??? heheheheheeee, pada semua yang wish, thx a lot, terharu aku, to ziana, kad ucapan berjenama roxy sebesar my kad ko tu akan aku simpan sampai bile2 dlm cd afgan tu, hehehhee, nasi lemak kg baru malam tu sedap weyhhhh, nanti kite repeat!



related entry
welcome to the club 01!<--- Muhammad Akid bin Muhammad Muhaimin
welcome to the club 02!<---Ahmad Irfan Fitri bin Muhammad Azmil Fitri


Saturday, 29-Nov-2008 14:40 Email | Share | | Bookmark
ohCONVO!


*photos taken at the Bagan Nakhoda Omar, that was a real sunset dudu!, credit to alin for the hands


babak berikut berlaku lebih kurang 2 pagi...di depan pintu pagar Politeknik Sultan Idris Shah...


"kobe, ko turun sorang arrr jumpa pak guard..." kata kami sepakat

"ok" balas kobe

bla...bla...bla...balakrishnan...



dr jauh gaya mcm pak guard x bagi masuk, aku, alin ngan intan pun turun 'ayat' pak guard tu...alin adalah seorang lelaki ye..


"x boleh masuk, pensyarah kamu x bagi..." hujah pak guard no1

"tadi pun ada orang masuk, pensyarah kamu halau, dia tunggu kat dalam, kat tepi tasik..."hujah pak guard no2

"tolong la bang" rayu kami

"x boleh, kamu masuk ni nak duduk mana?" tanya pak guard tu lagi...

"kami dah deal ngan member kami nak duduk bilik dia" balas kitaorang

"asrama dah penuh........" pak guard no1 berdalih

"x bang...kitaorang dah bagitau member kami dah..." jawab aku

"abang bukan xnak bg, nanti kene tangkap ngan pensyarah, kami yang kene jawab...korang tidolah mana2..."hujah pak guard no1 lagi

"kitaorang lelaki 3 orang bang, perempuan sorang, kalau tido mana2 nanti apa orang kata...kitaorang x dapat masuk xpelah, tp bagi kitaorang hantar yang perempuan ni masuk..." balas kitaorang

"bla...bla...blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" balas pak guard no1&no2


dengan hampehnye pak guard tu tetap x benarkan kitaorang masuk...@#$%^## betul...

erm.....kitaorang putus asa, akhirnya kitaorang mencapai kata sepakat...

...TIDO DALAM KERETA DEKAT PETRONAS...

maka pada pukul 2.30 pagi kami berempat tidur dengan 'lena'nya dalam kereta atoz aku...esok pukul 6.30 dah kene masuk dalam, ada rhearsal convo...sebelum tido sempat gak kitaorang sumpah seranah pak guard tadi, hehehehee

-------------------------------------------------------------------------

mmg xleh lupa kejadian tu, hahaha, sbnrnya b4 that incident kitaorang lepak makan ramai2 kat tanjung karang, after that masing2 separate, ada yang sewa homestay n de yang tido umah member, tu yang sampai lewat kat poli...b4 cite pjg2, aku nk minta maaf kat all my ex-coursemate sbb lewat keluarkan our convo photos, sory guys, seronok jumpa korang semua balik, hilang rindu, hahaha, rindu ke?, convo mmg best, macam2 perasaan ada, happy, sedih, terharu, satu je x best, aku kan budak 'repeat' paper, so aku x duduk with my original coursemate, kene duduk with my 'repeat' paper class, tp nasib baik my name start with 'A', so dekat gak with my original coursemate, tu pun 7,8 orang je, yang lain kat row lagi satu, nasib baik ade hasif n black layan aku borak

sepanjang majlis tu muka my parents asik keluar je kat screen sbb diaorang duduk paling depan kat tempat ibu-bapa, semangat ni, datang awal2 nak tgk anak diaorang convo, thx ayah n ibu, hehehe, thx gak to my sister, ayuni, coz datang walaupun xleh masuk dalam dewan, n thx to angah n abang mell for the flower, really appreciate it

act x byk pun yang sempat aku shoot, igt nk shoot byk2, tp msg2 bz, nak pulangkan jubah, amik cenderahati, amik sijil plus hari lak agak panas, malas nak dera korang lama2, masing2 dah penat, hehehehe, enjoy the photos n aku gak telah merajinkan diri wat slideshow khas tuk korang, congratulation guys! ti kalau masing2 free leh la wat gathering, gi karaoke ke...karaoke malam b4 convo tu havoc gile! kedai tu cam kita punya lak, yang x tahan 1st time aku tengok daeng menari tarian jawa ala2 makyong....hahahahah














*cuba spot ape yang dibaling selain songkok kat gamba atas ni...ko mmg wicked aaa mizah montel! i loike!




*masa semester 7 dulu, on my way from klang to sabak bernam for class selalu keluar lagu 'hampir kesitu' by 'mendua' kat hot fm, lirik dia macam kene je ngan situasi aku time tu, each time aku dgr aku rasa sedih then macam2 perasaan timbul, hehehee, tu yang aku guna dlm slideshow ni...
korang kena tgk sampai habis kalo nak tgk ucapan khas dari mak jah ngan fatin, hehehee


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net